Hoe RegTech de kwaliteit van de compliancefunctie kan verbeteren

De opkomst van RegTech (Regulatory Technology) is iets waar je als compliance officer moeilijk omheen kunt. Het gebruik van technologieën binnen het regulatory landschap is hot. Maar welk onderscheid valt er te maken tussen de verschillende systemen, processen en tools? En welke voordelen biedt RegTech voor jouw organisatie?

RegTech deelgebieden

Het RegTech landschap is onder te verdelen in een aantal deelgebieden. Deze gebieden kunnen worden vertaald naar de verschillende onderdelen van de compliance cycle.

RegTech deelgebieden

De meest bekende deelgebieden van RegTech zijn:

 • LegalTech: software die helpt bij het detecteren van wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook kan LegalTech helpen bij het interpreteren van de wijzigingen en het uitvoeren van een impact assessment.
 • ComplyTech: ondersteunende systemen die personeel helpen te handelen in lijn met intern beleid en procedures. ComplyTech helpt dus bij het implementeren en uitvoeren van de beheersmaatregelen, zodat compliance risico’s effectief gemitigeerd worden.
 • MonitorTech: brengt in kaart wat er precies gebeurt binnen een organisatie, door alle data die binnen de organisatie aanwezig is systematisch te analyseren. Daarnaast kan MonitorTech de compliancefunctie ondersteunen bij het herkennen en voorspellen van trends en patronen binnen de organisatie, zodat tijdig geacteerd kan worden. MonitorTech ondersteunt dus bij het monitoren van de effectiviteit van de beheersmaatregelen die een organisatie getroffen heeft.
 • ReportTech: software die helpt bij het rapporteren van gegevens naar bijvoorbeeld toezichthouders. Hierbij valt te denken aan de effectentransacties die op dagbasis gedaan moeten worden door banken en beleggingsondernemingen, de kredietoverschrijdingen die gerapporteerd (en weer afgemeld) moeten worden bij het BKR en de financiële informatie die ieder kwartaal naar de DNB/ECB moet worden gerapporteerd. Ook software die zorgt voor de rapportages naar de Belastingdienst kan hieronder vallen.
 • DataExchangeTech: software die helpt bij het uitwisselen van informatie tussen partijen. Als een financiële instelling bijvoorbeeld een verpakt beleggingsproduct aanbiedt, moet zij hiervoor een Key Information Document (KID), met informatie over de essentie van het product, verstrekken aan de klant. Dit KID ontvangt de instelling van de aanbieder, en stuurt zij vervolgens door aan de klant. Grote instellingen zoals banken bieden duizenden producten aan. Het gaat dan om ontzettend veel informatie die onderling uitgewisseld moet worden; te veel om handmatig uit te voeren. DataExchangeTech kan hierbij helpen. De technologie ziet dus niet op een specifiek onderdeel van de compliance cycle, maar is noodzakelijk voor een adequate uitvoering van operationele processen en compliance met wettelijke verplichtingen.

Naast bovenstaande bekende deelgebieden zijn er ook RegTechs die focussen op specifieke werkzaamheden zoals risk management, transactiemonitoring, regulatory reporting en identity management.

 

Waarom kiezen voor een RegTech oplossing?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor RegTech om de compliancefunctie te ondersteunen:

 • Efficiëntie: het gebruik van RegTech kan leiden tot besparingen op kosten, middelen en tijd van medewerkers. Uiteindelijk zorgt dit voor een belangrijke efficiëntieslag waarbij zowel (eenmalige) implementatiekosten als (continue) monitorkosten worden gedrukt.
 • Inzicht in de wettelijke verplichtingen: RegTech kan zorgen voor meer inzicht in de mate van compliance. RegTech kan de focus van medewerkers versterken, door duidelijk inzicht te bieden in de wettelijke verplichtingen (het legal framework) voor de betreffende afdeling en/of functie. Doordat de technologie veranderingen in wet- en regelgeving bijhoudt, hoef je dit niet meer zelf te doen en ben je ervan verzekerd dat je geen belangrijke ontwikkelingen mist.
 • Voorspellingen op basis van data: RegTechs kunnen sneller en beter grote datasets analyseren en interpreteren dan mensen. Hierdoor kunnen voorspellingen worden gedaan op basis van historische data op een wijze die een compliance officer niet (handmatig) kan nabootsen.
 • Overnemen van administratieve taken: RegTech oplossingen kunnen de compliance officer veel saaie klusjes uit handen nemen. In Ruler kun je bijvoorbeeld taken aanmaken en hier verantwoordelijken en deadlines aan koppelen. Zo helpt de software je de ‘administratie’ te voeren en collega’s te wijzen op deadlines.

Een verbeterde compliancefunctie

De toenemende populariteit van RegTech zal zorgen voor een verdere digitalisering én verbetering van de kwaliteit van de compliancefunctie. De compliance officer houdt de regie, maar wordt voorzien van betere informatie waardoor hij betere beslissingen kan maken.

Ruler is een RegTech oplossing waarbij de gehele compliance cycle, van legal framework tot rapportage, gedigitaliseerd is. Benieuwd hoe Ruler jouw compliancefunctie kan helpen nog beter te functioneren? Lees dan meer over Ruler of probeer Ruler 14 dagen gratis uit.

Meer artikelen lezen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

  Meer artikelen lezen?

  Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

  You have successfully subscribed to the newsletter

  Er is iets fout gegaan.