Ruler genomineerd voor de Dutch Applied AI Award 2020

Afgelopen maand kregen we een mooie verrassing: Ruler is genomineerd voor de Dutch Applied AI Award 2020! De award, die wordt uitgereikt door Ict-vaktitel Computable, podcast De Dataloog en de Hogeschool van Amsterdam, wordt dit jaar voor het eerst weggegeven. De reden? Het is hoog tijd om Nederlandse succesverhalen op het gebied van AI te vieren! Aan ons de taak om de jury te overtuigen van Ruler’s kwaliteiten.

Beoordeeld op toepasbaarheid, uniekheid, transparantie en maatschappelijke waarde

De tien genomineerden werden gekozen uit meer dan vijftig aanmeldingen, en zijn behoorlijk divers. Van tech-startups die artificial intelligence toepassen, tot meer volwassen producten die al door grote groepen gebruikers worden benut, zoals Ruler. De kanshebbers worden door een vijfkoppige jury beoordeeld op toepasbaarheid, uniekheid, transparantie van het gebruikte AI-algoritme en maatschappelijke waarde. In een online pitch mochten Ronald van Dijk, Co Founder van Ruler, en Peter Peerdeman, technisch directeur van Ruler-ontwikkelaar Lifely, toelichten waarom Ruler zo’n mooi voorbeeld van ‘applied AI’ is.

Inzicht in relevante normen

‘’Ruler is een online legal framework, met name ontwikkeld voor financiële instellingen,’’ vertelt Ronald. ‘’De normen waaraan financiële instellingen moeten voldoen worden zowel nationaal als internationaal gepubliceerd, op allerlei verschillende plekken. Veel van onze klanten vonden het moeilijk om uit deze gigantische brij aan informatie de voor hen relevante normen te halen.

Daarom hebben wij een online legal framework gebouwd dat gebruik maakt van slimme data-analyses en 24/7 alle normen scrapet. In Ruler zien klanten de voor hen relevante wijzigingen in wet- en regelgeving, zodat zij hierop kunnen acteren. De technologie maakt een selectie voor de specifieke gebruiker: banken zien alleen de normen voor banken, verzekeraars die voor verzekeraars.

Inmiddels bestaat Ruler zes jaar, en bedienen we ruim 100 klanten en meer dan 1000 gebruikers. Om te zorgen dat wij blijvend voldoen aan de veranderende vraag van onze klanten, hebben we de afgelopen jaren veel veranderd ‘onder de motorkap’.’’

Verschillende ‘lagen’ technologie

‘’We proberen de klant volledig te ontzorgen en maken hierbij zo goed mogelijk gebruik van nieuwe technologie,’’ voegt Peter toe. ‘’Wat ik heel tof vind aan Ruler, is dat we op verschillende lagen ‘slimmigheden’ toepassen. De onderste laag is het ‘webscrapen’: het verzamelen van alle bronnen. Daar bovenop komt een laag waarin we de doorzoekbaarheid van de teksten verbeteren door middel van Elasticsearch.

Daar bovenop komt het verder verrijken van die grote brei aan tekst met Natural Language Processing. We maken daarbij gebruik van een bekende Natural Language Processor: Spacy.io. Hiermee kunnen we de teksten analyseren en samenvattingen en steekwoorden uit grote hoeveelheden tekst halen. Dit helpt om extra metadata toe te voegen. Zo hoef je minder data door te lezen en kan je matchen op de reeds bestaande onderwerpen, of correlaties ontdekken tussen verschillende berichten.

De laatste laag is een menselijke redactie, bestaande uit consultants van Charco & Dique. Zij geven prioriteit aan de artikelen. Met neural networks kan je het beslismodel trainen, door met behulp van grote hoeveelheden data de beslissingen van de redactie na te bootsen met een machine. Nu wordt dit nog met de Ruler redactie gedaan, maar onze ambitie is om alle klanten hierbij te betrekken. Samen kunnen we ‘wisdom of the crowd’ toepassen om zo het trainen van het model nog nauwkeuriger te maken. Uiteindelijk zorgen we zo voor een betere compliance voor iedereen.’’

Meer weten?

Beluister de gehele podcast of lees meer over de Dutch Applied AI Award 2020.

De Winnaar van de award wordt op 24 november 2020 bekendgemaakt. Dus fingers crossed!

Meer artikelen lezen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

    Meer artikelen lezen?

    Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

    You have successfully subscribed to the newsletter

    Er is iets fout gegaan.