Risicoanalyse

Om een compliance beleid op te kunnen stellen is het belangrijk om inzicht te hebben in de risico’s die de organisatie loopt. Met behulp van Ruler kun je gemakkelijk zelf een risicoanalyse maken.

Waarom een risicoanalyse maken?

Financiële organisaties worden blootgesteld aan allerlei dreigingen. Met behulp van een risicoanalyse breng je deze dreigingen en bijbehorende risico’s in kaart. Als je risico’s in een vroeg stadium herkent, kun je beheersmaatregelen treffen om de risico’s te reduceren of voorkomen.

Hoe kun je een risicoanalyse maken?

Het maken van een risicoanalyse is de derde stap in het compliance management proces. Allereerst is het belangrijk om het organisatielandschap in kaart te brengen met de relevante activiteiten en stakeholders. De tweede stap is het vaststellen van de wet- en regelgeving die van toepassing zijn binnen het werkveld. Dit wordt ook wel het legal framework genoemd.

Als je duidelijk in kaart hebt gebracht welke wet- en regelgeving voor de organisatie van toepassing is, kan je beginnen met het maken van de risicoanalyse. Aan de hand van de wettelijke vereisten kwalificeer je de risico’s die de organisatie loopt door niet te voldoen aan de gestelde eisen. De risico’s worden gekwantificeerd op basis van de kans dat een dreiging zich voordoet en de gevolgen daarvan. Een goede risicoanalyse is geen statisch overzichtslijstje, maar een dynamisch proces.

Aan de hand van de risico’s die je in kaart hebt gebracht door een risicoanalyse te maken, kun je maatregelen gaan treffen die helpen de risico’s te beheersen. Deze beheersmaatregelen worden vervolgens vertaald naar beleid en procedures. Het monitoren van het beleid is een continu proces. Hier lees je meer over compliance monitoring.

Een risicoanalyse maken met Ruler

Een risicoanalyse maken wordt een stuk gemakkelijker als je gebruik maakt van Ruler. Ruler biedt inzicht in het juridisch kader van jouw organisatie en geeft je snel overzicht en inzicht in de voor jouw organisatie gestelde normen. Vervolgens maak je gemakkelijk per thema en onderwerp een risicoanalyse in Ruler. Je kunt ervoor kiezen om een snelle beoordeling te doen, of juist een uitgebreide risicoanalyse maken. Op onze Helppagina leggen we stap voor stap uit hoe je een risicoanalyse kunt uitvoeren in Ruler.

De voordelen van Ruler

Ruler beschikt over standaard profielen voor alle soorten financiële ondernemingen, zoals banken, pensioenfondsen, beheerder ICBE, vermogensbeheerder, etc. Elke onderneming is uniek. Daarom biedt Ruler ook de mogelijkheid om een klantspecifiek profiel aan te maken dat volledig gericht is op jouw specifieke activiteiten en producten.

Met Ruler kun je:

  • in één oogopslag inzicht krijgen in alle huidige en toekomstige wet- en regelgeving die relevant is voor jouw organisatie;
  • gemakkelijk en overzichtelijk alle (actuele) informatie op één centrale plek raadplegen;
  • risicoanalyses maken en beheersmaatregelen koppelen aan bijbehorende normen en risico’s;
  • inzichtelijk maken hoe jouw organisatie aan specifieke wet- en regelgeving voldoet;
  • de effectiviteit van je beleid bijhouden door middel van monitoringsrapporten.

Op deze pagina lees je meer over het maken van een risicoanalyse in Ruler. Benieuwd wat Ruler voor jouw organisatie kan betekenen? Lees meer over Ruler of vraag een gratis demo aan.