1. Focus op belangrijke risico’s
DNB benadrukt een aanpak die zich richt op de meest relevante risico’s, en daarmee op de meest impactvolle risico’s.
Met visuele hulpmiddelen geeft de Risk Assessment tool de risico’s en hun impact weer, waarbij snel overzichtelijk is wat de meest relevante risico’s zijn. Dit helpt om prioriteiten te stellen en weloverwogen beslissingen te nemen.
De tool is gebaseerd op de principes van effectief risicomanagement. Dit maakt dat de tool geschikt is voor het uitvoeren van elke risicobeoordeling, niet alleen de SIRA.
2. Continu blijven doorlichten
DNB benadrukt het continue doorlichten van de organisatie om veranderingen in het risicoprofiel of de beheersing van integriteitsrisico’s tijdig te signaleren. Dit kan nodig zijn door interne ontwikkelingen of invloeden van buitenaf. Het bewaken van de effectiviteit van beheersmaatregelen maakt hier integraal deel van uit. Wijzigingen kunnen aanleiding zijn om een eerder gedane risico-beoordeling bij te stellen. Het integreren van feedbackloops en het testen van beheersmaatregelen zijn hierbij essentieel.
In de Risk Assessment tool kun je risico’s – geheel of gedeeltelijk – makkelijk opnieuw analyseren zonder vanaf nul te beginnen. De tool biedt ook de mogelijkheid om per risico een revisiedatum in te stellen.
3. Dynamiek in het proces brengen
DNB verduidelijkt dat zij geen specifieke aanpak voorschrijft. Een vaste volgorde van stappen binnen de SIRA-cyclus is niet nodig voor effectief integriteitsrisicomanagement. Bovendien bepalen instellingen zelf welke integriteitsrisico’s relevant zijn.
In de Risk Assessment tool hebben instellingen de vrijheid om in de tool de integriteitsrisico’s te bepalen en deze te definiëren. Zo voorkomt de tool een checklistbenadering en is het flexibel en intuïtief in gebruik.
4. Een gedegen organisatierisicoprofiel opstellen
De Good Practices laten zien dat een grondig uitgewerkt organisatierisicoprofiel essentieel is om integriteitsrisico’s specifiek voor de instelling in kaart te brengen. DNB vraagt aandacht voor zowel een kwantitatieve (data) als kwalitatieve analyse van relevante risicofactoren. Onze experts ondersteunen vaak bij het actualiseren van een grondig uitgewerkt organisatierisicoprofiel. Deze dient als basis voor het uitvoeren van verdere risicoanalyses.
In onze tool hebben we een gebruiksvriendelijk documentenbeheer toegevoegd. Betrokkenen hebben zo bijvoorbeeld snel toegang tot een actueel organisatierisicoprofiel of tot een risicobereidheidsstatement.
5. Risicoscenario’s combineren met data-analyse
DNB benadrukt dat een combinatie van risicoscenario’s en verdiepende data-analyses vaak de meeste waarde oplevert. Externe bronnen en key risk indicators spelen daarbij een grote rol.
De tool is gebaseerd op een heldere flow die een grondige analyse van elk risico ondersteunt. Het zorgt ervoor dat de degene(n) die de analyse uitvoert deze beargumenteert en onderbouwt met documentatie of verwijzingen, zoals verdiepende analyses of auditrapporten. Zo kunnen acties en resultaten eenvoudig worden gedocumenteerd en opgevolgd.
6. Betrokkenheid van besluitvormers
Een risico assessment moet niet alleen operationeel waarde toevoegen, maar ook het bestuur helpen om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, prioriteiten te stellen en op tijd in te grijpen.
De tool heeft geautomatiseerde rapportagefunctionaliteiten. Hierdoor kunnen rapportages snel worden gegenereerd en gedeeld met stakeholders. Acties kunnen worden gedocumenteerd en documenten zoals plannen van aanpak en beslisdocumenten kunnen centraal worden opgeslagen. Zo is er altijd een actuele en consistente bron. Via een systeem van autorisatie-toekenning kun je bovendien zelf bepalen wie wat doet tijdens het uitvoeren van een risk assessment, zoals lezers, risico-assessors of goedkeurders. Dit kan naar eigen inzicht en ongeacht het aantal gebruikers.
De voordelen van Risk Assessment op een rij:
- Overzichtelijk en eenvoudig: Een intuïtieve interface en heldere workflows maken de tool toegankelijk voor iedereen.
- Één tool voor alle soorten risicobeoordelingen: Alle risicoanalyses kunnen op één plek worden uitgevoerd, ongeacht het type.
- Alle rapportages en documenten centraal opgeslagen: Alle relevante informatie is eenvoudig terug te vinden en te beheren.
- Tijdbesparend: Dankzij voorgedefinieerde bibliotheken en herbruikbare risicobeoordelingen kun je sneller werken.
- Automatische rapportages: Geen handmatig werk meer in Excel; rapportages worden automatisch gegenereerd in een professioneel format.
- Rollen en rechten: Gebruikers hebben alleen de opties die aansluiten bij hun verantwoordelijkheden, om overbodige complexiteit te voorkomen en het werk eenvoudiger, veiliger en efficiënter te maken.