Assessment uitvoeren

Je kunt een assessment starten vanuit ‘Normen’ of vanuit ‘Assessments’. Als je vanuit Assessments start, kun je middels ‘+ Normen toevoegen’ bepalingen toevoegen aan het assessment dat je wilt beoordelen. Als je het assessment bent gestart vanuit ‘Normen’ zijn de bepalingen automatisch toegevoegd aan het assessment.

Normen toevoegen

Als je ‘+ Normen toevoegen’ selecteert, verschijnt er een pop-up scherm. In dit scherm kun je vervolgens een van de thema’s selecteren (zie Legal Framework). Daarna word je doorgeleid naar stap 2. In stap 2 kun je één of meerdere ‘Onderwerpen en artikelen’ selecteren. Als je op opslaan klikt, worden de wet- en regelgeving uit het Onderwerp toegevoegd aan het Assessment. Via de ‘+’ kun je extra thema’s toevoegen en ‘Onderwerpen en artikelen’ toevoegen aan het assessment.

Als je de muiscursor over de normen beweegt, verschijnt er een potloodsymbool om de normen te bewerken. Als je hierop klikt kun je extra onderwerpen toevoegen aan het thema of bepaalde artikelen (de)selecteren. Tevens verschijnt linksonder in het pop-up scherm de button ‘Norm ontkoppelen’. Hiermee kun je de norm uit het assessment verwijderen. Ook als je alle normen hebt verwijderd blijft het assessment bestaan.

Filterfunctie

Binnen het scherm ‘Selecteer een thema’ en het scherm ‘Onderwerp en artikelen’ kun je filteren op:

• Alfabetische volgorde;
  • Meest beoordeeld;
  • Minst beoordeeld.

Ook is er aan dit scherm een zoekfunctie toegevoegd waarmee je binnen de thema’s of onderwerpen kunt zoeken.

Achter elk onderwerp vind je tevens een extern linkicoontje (vierkant met diagonale pijl). Als je deze selecteert wordt er een nieuw tabblad geopend in je browser. In dit venster opent dan het door jou geselecteerde onderwerp.

Risico’s toevoegen

Via de button ‘+ Risico toevoegen’, kun je risico’s toevoegen aan het assessment. Als je deze selecteert, verschijnt er een pop-up om een risico aan te maken. Hier kun je de titel invullen. Vervolgens kun je het risico opslaan of annuleren. Als je op opslaan klikt, word je doorgeleid naar het betreffende Risico. Hier kun je een risicocategorie en omschrijving toevoegen.

Vervolgens kun, je middels de schuifbalk, aangeven hoe groot de kans is dat het risico zich daadwerkelijk voordoet. Ook kun je aangeven wat de verwachte impact van het risico is op de organisatie. Je kunt zowel het bruto als het netto risico plotten. Het netto risico wordt geacht lager te zijn, vanwege de beheersingsmaatregelen. Wil je alleen het netto risico gebruiken, dan kun je dit aangeven door middel van de schuifknop ‘Alleen netto risico gebruiken’. Als je de bruto/netto waarde hebt aangegeven, verschijnt het risico tevens op de grafiek onder de pagina Risico’s.

Via de ‘+’ kun je extra risico’s toevoegen.

Control toevoegen aan Risico

Aan de rechterzijde van het pop-upscherm kun je middels de button ‘+ Control toevoegen’ een Control (zie Controls) selecteren uit de door jou toegevoegde Controls.

Accepteren van het Risico

Via het selectievak ‘Accepteer bruto risico’ kun je het bruto risico accepteren. Het is niet mogelijk om een Control toe te voegen en tevens het risico te accepteren.

Risico verwijderen

Als je een toegevoegd risico selecteert, verschijnt er een pop-upscherm. Linksonder van het scherm heb je de mogelijkheid het risico te verwijderen.

Control toevoegen

Controls aanmaken is enkel mogelijk via Controls (zie Controls). Via de button ‘+ Control toevoegen’ kun je een aangemaakte control selecteren. Als je deze knop selecteert, verschijnt er een pop-upscherm met daarin de Controls. Hier kun je vervolgens zien aan welke andere Assessments de Control gekoppeld is en wat voor ‘Type control’ het is.  Als je de muiscursor over de Controls beweegt, verschijnt een button ‘+ control selecteren’. Als je deze button selecteert, wordt de control toegevoegd aan het Assessment.

Let op: de Control wordt niet automatisch gekoppeld aan een risico. Dit dien je zelf te doen middels de stappen volgend uit Control toevoegen aan Risico.

Het is ook mogelijk om een ‘Control’ toe te voegen vanuit een Risico. Als je een risico selecteert of aanmaakt verschijnt een scherm, waarin je aan de rechterzijde een Control kunt toevoegen aan het risico. Als je de button ‘+ Control toevoegen’ selecteert, verschijnt een nieuw pop-upscherm met daarin de Controls (zie Controls). Hier kun je zien aan welke andere Assessments de Control is gekoppeld en wat voor ‘Type control’ het is. Als je de muiscursor over de Controls beweegt, verschijnt een button ‘+ control selecteren’. Als je deze button selecteert, wordt de control toegevoegd aan het Assessment. Naast dat de Control is toegevoegd aan het Assessment is die automatisch gekoppeld aan het risico.

Control verwijderen uit Assessment

Als je de Control wil verwijderen uit het Assessment dien je deze eerst te ontkoppelen. Dit doe je door het Risico te selecteren waaraan de Control is toegevoegd. Aan de rechterzijde kun je vervolgens het selectievakje uitzetten. Als je het Risico opslaat, is de Control losgekoppeld. Als je de Control daarna selecteert, heb je de mogelijkheid om linksonder ‘Control verwijderen van assessment’ te selecteren.